Evz: Laurentiu Duta se lanseaza solo

3 Sud Est, una dintre cele mai vechi trupe muzicale din România, a intrat într-o nouă etapă, după ce Laurenţiu Duţă, „creierul“ formaţiei, a decis să urmeze şi o carieră solo.

Chiar dacă pentru mulţi acesta ar putea părea un prim semn al destrămării trupei, Laurenţiu Duţă (32 de ani) încearcă să anuleze orice speculaţie de acest fel şi susţine că trupa 3 Sud Est va exista şi în continuare, iar el va apărea pe scenă în ambele formule. „Creierul“ formaţiei 3SE declară că a decis să cânte pe cont propriu în această vară, şi de-atunci lucrează la proiectul său, care implică şi o trupă de instrumentişti, cu care va susţine concerte live. Decizia le-a fost comunicată prompt şi celor doi colegi de trupă, Viorel Şipoş şi Mihai Budeanu. Ce l-a determinat însă pe Laurenţiu să se reorienteze în carieră, după aproape 11 ani petrecuţi în formulă trio?

Adaptare la piaţă

„3 Sud Est există de aproape 11 ani. În tot acest timp, noi am crescut odată cu fanii noştri, ne-am maturizat. Am simţit că este momentul să fac pasul respectiv. Dacă aş fi vrut să fac acest proiect solo în urmă cu 4-5 ani, piaţa nu era pregătită pentru aşa ceva, eu nu aveam forţa şi maturitatea artistică să susţin un astfel de proiect. Să ne aducem aminte, ce proiecte solo existau în 1998 când am lansat 3 Sud Est? Atunci erau la modă trupele de băieţi, trupele de fete. Şi nu doar pentru o perioadă, ci ani buni de atunci încoace. Acum am alături de mine patru instrumentişti. Împreună facem un show live şi îmi place ce iese. Decizia am luat-o în vara asta şi tot atunci le-am comunicat intenţia mea lui Mihai şi lui Viorel“, explică artistul-compozitor.

Lansare în februarie 2009

În prezent, Laurenţiu lucrează de zor la albumul solo, pe care l-a completat deja pe jumătate. Materialul discografic va fi lansat în februarie 2009, iar un prim single, intitulat „Visător“, poate fi ascultat la radio. Cântăreţul afirmă că a primit reacţii de apreciere din partea fanilor pentru noua piesă, ceea ce-l bucură foarte mult. Laurenţiu Duţă este foarte meticulos faţă de realizarea noului său proiect muzical, de aceea declară că iarna aceasta se va autoizola în studio, pentru a-şi desăvârşi opera. „Albumul ar trebui să fie gata în februarie. Vreau să iasă ceva deosebit, să-l poţi asculta cap-coadă fără să te plictisească. E un hibrid de stiluri, dar clar mai mult spre pop. Până acum am făcut piese pop îmbinate cu R’n’B sau dance. Ca sound, am încercat să fie cât mai actual. Mixajul piesei «Visător» a fost făcut într-un studio din Canada, iar masteringul la New York“, detaliază artistul.

Videoclip cu Miss România

Acesta n-a pierdut timpul şi a terminat de filmat şi videoclipul la piesa „Visător“, în care apare alături de Miss România 2007, ieşeanca Alexandra Poiană. Laurenţiu descrie clipul muzical ca fiind unul de imagine, realizat după indicaţiile regizorului Petre Năstase. Filmările au fost realizate la mare şi într-un platou din Bucureşti.

Performanţa 3 Sud Est

Laurenţiu Duţă face parte dintr-o formaţie-emblemă a muzicii româneşti, cu care a pornit la drum la sfârşitul anilor ’90, cucerind topurile muzicale cu melodii precum „Amintirile“, „Te plac“, „Ai plecat“ sau „Iubire“. Au lansat împreună peste 10 materiale discografice, primul din serie, intitulat „3SE“, fiind cel mai bine vândut disc al anului 1998. În acelaşi an, li se acorda în cadrul Festivalului de la Mamaia premiul „Şlagărul anului“, pentru melodia „Ai plecat“, iar în 1999 primeau distincţia Cel mai bine vândut grup din România. Seria premiilor a continuat şi în anii următori, 3 Sud Est adunând performanţă după performanţă. Laurenţiu spune că experienţa 3SE i-a schimbat viaţa total. „Au fost nişte ani extraordinari, cu multe amintiri plăcute, însă nu totul e lapte şi miere. Sunt şi momente mai amare, ca să zic aşa, dar dacă sunt fleacuri, le depăşeşti cu uşurinţă“, spune artistul la începutul unei noi etape din carieră.

Le dă de lucru impresarilor

De-acum, agenda sa va trebui să fie mult mai riguros împărţită, pentru a putea onora atât invitaţiile la concerte în formula 3 Sud Est, cât şi pe cele în variantă solo. Această sarcină va reveni impresarilor, care vor programa concertele în ordinea în care vor sosi cererile. Laurenţiu lămureşte scurt problema legată de prioritatea cântărilor: „E foarte simplu. Impresarii noştri vor stabili concertele în funcţie de prima solicitare. Dacă prima solicitare de concert, pentru o zi anume, este pentru 3 Sud Est, atunci 3 Sud Est merge la concert. Dacă pentru aceeaşi zi prima solicitare este pentru mine, atunci probabil că o să merg eu“.

Duţă şi Moga, colegi la Uniunea Compozitorilor

Pe lângă calitatea de interpret, Laurenţiu Duţă, zis Laur, este şi unul dintre cei mai solicitaţi compozitori de la noi. El realizează hituri pe bandă pentru Andreea Bănică, Elena Gheorghe sau Anna Lesko. „Mai nou colaborez cu Tibi Scobiola şi cu o tânără artistă pe care o voi lansa în curând – Stefani“, spune acesta şi adaugă că-şi alege numai „clienţi“ cu caracter frumos, care au talent şi dorinţă. Alături de Marius Moga – celălalt „copil minune“ de noi generaţii de artişti -, Laur face parte din Consiliul director al Uniunii Compozitorilor (UCMR-ADA), organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor, deschis tuturor titularilor de drepturi de autor în domeniul muzical din România şi din străinătate.

„Mai vreau copii!“

Laurenţiu este căsătorit de doi ani cu Ianula şi au împreună o fetiţă de un an, pe care au botezat-o Lorena. Întrebat dacă vrea să-şi mărească familia, cântăreţul a exclamat prompt: „O, da! Mai vreau!“. Şi-ar dori ca fiica sa să urmeze o carieră muzicală, însă o va lăsa pe ea să decidă ce va face când va fi mare.

2 SUD EST

Viorel şi Mihai, ceilalţi componenţi ai trupei

Viorel Şipoş, zis Koto, s-a născut pe 10 iunie 1974 la Constanţa şi a practicat timp de doi ani acvanautica. În caracterizarea sa de pe site-ul trupei spune că nu şi-ar trăda niciodată prietenii şi detestă minciuna.

Mihai Budeanu, zis Buli sau Negrutzu (pentru că are vocea asemă- nătoare cu a cântăreţilor de culoare), s-a născut la Constanţa pe 3 iulie 1974. A cântat doi ani în corul bisericii şi a vrut să urmeze Teologia. A practicat timp de trei ani atletismul şi ar vrea s-o întâlnească pe Jennifer Lopez. Este însurat de trei ani cu Emma şi au împreună o fetiţă, Sara.

Sursa: Evenimentul Zilei. Autor: Monica Cismaru

4 Comments

 • 3eatrice
  16.11.2008 - 11:51 | Permalink

  pai…„E foarte simplu. Impresarii noştri vor stabili concertele în funcţie de prima solicitare. Dacă prima solicitare de concert, pentru o zi anume, este pentru 3 Sud Est, atunci 3 Sud Est merge la concert. Dacă pentru aceeaşi zi prima solicitare este pentru mine, atunci probabil că o să merg eu“…….nu cred ca e bine! daca prima solicitare nu e o oferta destul de buna? cum sa o onoreze pe aceea?

 • Silviu
  16.11.2008 - 13:12 | Permalink

  Felicitari Laurentiu Duta, felicitari 3rei Sud Est! Sper ca Laur sa faca fata ambelor provocari, sa nu lase de izbeliste proiectul 3se, pentru ca totusi alaturi de baieti a cunoscut cu adevarat celebritatea, si speram ca atat Laur cat si Viorel si Mihai lucreaza pentru viitorul material 3se. Succes!

 • lina
  16.11.2008 - 19:36 | Permalink

  Asa… Si un proiect 3SE…pe cand? Poate avem norocul sa apara la Craciunul din 2009…
  Oricum, m-as bucura sa apara in februarie albumul lui Laur, de fapt, abia astept!:D

 • adela
  21.11.2008 - 17:10 | Permalink

  e tris k nu mai este 3 sud est dar muzik lor inca mai exista si o sa existe atata timp cat vor exista fani iar acestia vor exista tot timpul. sa privim partea buna a lucrurilor: Laurentiu are un inceput foarte bun solo

 • Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

   

  Gazduire asigurata de XHD Web Hosting