Fabricantii de vedete

Unul e taticul ASIEI si pregateste un concert la Singapore al formatiei sale de suflet, Amadeus. Celalalt domina 3rei Sud-Estul si se pregateste, printr-o trupa latino, sa ia cu asalt tarile hispanice. Ambii sint profesionistii productiei de vedete: Laurentiu Duta & Adrian Ordean.


Principiile care i-au ajutat sa infloreasca in perimetrul junglei muzicale nu difera prea mult. Daca le ceri sa enumere trei ingrediente esentiale ale unei trupe numai bune de lansat, amindoi situeaza capacitatile vocale ale persoanelor in cauza pe locul doi. Primul e ocupat sau de efectul de noutate, pe care Adrian Ordean (foto) il vede ca hotaritor, sau de aparenta fizica agreabila a viitorilor cintareti, crede Laurentiu Duta. El e de parere ca nu exista o formula batuta in cuie pentru componenta unui grup. Atit timp cit ea e potrivita publicului caruia i se adreseaza proiectul, trupa e vandabila. Adrian Ordean isi imagineaza formatia ideala intr-o forma mixta: fete si baieti intr-o proportie echilibrata, fiecare cu functia sa, chit ca e vorba de cintat, dansat, mixat.

Cit le ia si cit le face

Timpul necesar punerii pe picioare a unei trupe e estimat la citeva luni, daca te concentrezi doar asupra proiectului respectiv. Ambii compozitori sint constienti ca succesul e jumatate talent si jumatate PR. Laurentiu Duta observa ca un compozitor in voga poate sustine o formatie, casele de discuri fiind receptive la reputatia sa si ceva mai dispuse sa semneze un contract cu protejatii lui. Asa o fi, dar, adauga Adrian Ordean, casele de discuri mai sint si sarace, nu scot prea multi bani din vinzari. De aceea, principala piedica in calea promovarii unei formatii e unul financiar. Cintaretii si cei care ii lanseaza alearga cot la cot dupa sponsori.

Desi domeniul lor predilect e pop-dance, ambii compozitori s-au aventurat si dupa blocuri. In 2001, Laurentiu Duta a incercat marea cu degetul cu trupa „Susta“. Succesul a fost moderat, piata fiind dominata de hip-hoperi grei. La ora actuala, Adrian Ordean tatoneaza acelasi teren, pregatind formatia „Indo“, care e ceva „mai dupa blocuri“. Oricum, adauga liderul 3rei Sud Est, nici el, nici alti cintareti de pop-dance nu si-au inceput cariera dintr-o vila.

Muzicanti usori, ca si lautari

Putine trupe mai sint longevive in ziua de azi. Pentru Adrian Ordean, ASIA e o exceptie notabila: un brand puternic, in stare sa tina piept numeroaselor plecari si mediatizatelor fite. A avut propriul public, fidel reflectat in volumul vinzarilor. Nici trupele 3rei Sud Est sau Blondy nu au dus-o rau, ambele fiind profitabile pe termen lung, ultima reusind sa functioneze chiar si cind are o singura membra, subliniaza Laurentiu Duta. La capitolul profit, concluzia celor doi e ca turneele si cintarile fac mai multi bani decit vinzarile de materiale. Fenomenul formatiilor care au un hit si dispar ca si cind nici n-ar fi fost se explica prin nimereala, muzica nefiind prea diferita de loto. Prima data o nimeresti, a doua nu e garantata, opineaza liderul 3rei Sud Est. Adrian Ordean crede ca e o chestie de intentie, ca aceste productii sint menite din start acestui sfirsit funest. Oricum, privit prin ochii celor doi compozitori, publicul romanesc arata bine: ambii spun ca daca Janis Joplin s-ar lansa miine pe piata romaneasca, ar avea succes. Poate nu ca Pavel Stratan, dar ar gasi ea un segment de public care s-o asculte.

Sursa: eZiare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Gazduire asigurata de XHD Web Hosting